top of page

İPUÇLARINA HOŞGELDİN!

ŞİMDİ TAM BİR BİLGİSAYAR KURDUSUN

GÖRÜNÜŞE GÖRE YENİ DENEYİMLER ADIM ADIM İLERLENMEKTE..

Bu "İpucu" adlı menüde Bilgisayar ve Bilgisayardaki tüm yazılımlar hakkında bilgi ve yeni öğrenimler kazandırmaktadır. Bu menüde Bilgisayaın 'Başlat' düğmesinden yola çıkarak birçok yeni deneyimler elde edeceğiz. 'Program Nasıl Kaldırılır?' 'Bilgisayarın Pil Ayarlarını Nasıl Yönetebiliriz?' 'İlk açılış nedir?' 'Disk Birleştirme Nasıl Yapılır? ve bunun hakkında ki  bilgiler nelerdir? 'Kötü Yazılımlardan Nasıl Kurtuluruz?' vs. Ve daha fazlası. Burada tam anlamıyla olumlu yönler kazandıracak artı bilgilere yer verilecektir. Arık tam bir 'Bilgisayar Kurdu' olamaya yetecek kadar bilgi sahibi olmak kolay.

POST (İLK AÇILIŞ)

BIOS

Bilgisayarın düzgün çalışması, yazılım ve donanım düzenini sağlayabilmesi ve saat, tarih gibi temel şeyleri hatırlayabilmesi için bir güç kaynağına ihtiyacı vardır. Bios pili denilen bu kaynak anakart üzerinde bulunur. Bilgisayarın çalışması için değil, tam tersine bilgisayar çalışmadığında devreye girer. Bios pilinin ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır. Bu sürenin bilgisayarın açık kalma süresiyle doğru orantılı olduğu söylenmektedir. bu pili çıkarıp takmanın bios ayarlarını sıfırlamak gibi bir etkisi yoktur.

BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek(Read Only Memory,  (Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdırBilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden (HDDCD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

BIOS Ekranı

BIOS PİLİ

BIOS Pili

POST(Power On Self Test-Açılış Sınama İşlemi)

POST bilgisayarın ilk açılışında temel bileşenleri(Güç kaynağı, İşlemci, RAM, Ekran Kartı, Klavye vb.) çalışıp çalışmadığını kontrol edilme işlemidir. Kontrol sırasında sorunlarla karşılaşılırsa sesli yada yazılı olarak hatalar bilgirilir. Herhangi bir hata ile karşılaşılmazsa görevini işletim sistemine devreder.

POST Ekranı

Bilgisayarınızda POST işlemini sistemi açtığınızda siyah ekranda gördüğünüz yazılardan tanıyabilirsiniz. Güncel anakartların pek çoğu siz istemediğiniz sürece bunu gizlerler ve marka resimlerinin çıkmasını sağlarlar.

  • Bilgisayarınızı açtığınızda elektrik akımı CPU’ya gider ve orada bilgisayarın önceki kullanımından kalmış bilgileri siler.

  •  CPU, elektrik akımı tarafından uyarıldığında ROM’da yer alan BIOS yazılımını RAM (Ana Bellek) yükleyerek aktif hale getirir. BIOS programı; kendi içindeki kayıtlı bilgilerden, önce kendini ve POST programını kontrol eder, daha sonra System Bus (Bilgisayarın donanımlarını birbirine bağlayan devreler)’a sinyal göndererek devrelerinin görevlerini yapıp yapmadığını kontrol eder.

POST Nasıl Çalışır?

Post Sesli Hata Mesajları     Hata Anlamı 


1          Sürekli Ses                  Güç kaynağı arızası

2          Birçok kısa bip             Anakart arızası

3          1 uzun                       Bellek tazelenmesinde hata

4          1 uzun 1 kısa               Anakart veya BIOS çipi arızası

5          1 uzun 2 kısa               Ekran kartı arızası

6          1 uzun 3 kısa               Ekran kartı arızası

7          2 uzun 1 kısa               Ekran kartı arızası 

8          2 kısa                           Bellek parity (eşlik) hatası

9          3 kısa                           Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata

10        4 kısa                           Timer hatası

11        5 kısa                           İşlemci hatası

12        6 kısa                           Klavye işlemcisi hatası

13        7 kısa                           İşlemci hatası

14        8 kısa                           Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası

15        9 kısa                           BIOS ROM hatası

16        10 kısa                        CMOS okuma/yazma hatası

17        11 kısa                        Tampon Bellek Hatası

KURULUM

İşletim Sistemi

İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi, uygulama kodları genellikle direkt donanım tarafından yürütülmesine rağmen, girdi-çıktı, bellek atama gibi donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar.

İşletim sistemleri sadece bilgisayar, video oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. İşletim sistemleri işlevsellerinin genişliği ile değil, donanımı belli bir amaç doğrultusunda programlayabilme nitelikleriyle değerlendirilmelidir.

İşletim sistemlerine örnek olarak; Microsoft WindowsMac OS XLinuxBeOSAndroid ve iOS örnek verilebilir.

Bir işletim sisteminin ilk defa bilgisayara kurulmasıdır. İlk kurulum üç adımda incelenir. Bunlar:Bölümleme
Biçimlendirme
Kurulum adımları

Bölümleme:


İşletim sistemleri kurulurken sabit diskin daha verimli kullanımını sağlamak için istenirse sabit disk bölümlendirilebilir veya bölümlendirmeden tamamı tek bir bölüm şeklinde kullanılabilir.Bölümleme işlemini yapabilmek için piyasada yaygın olarak kullanarak birçok yazılım bulunabileceği gibi (Örn: FDISK, PartionMagic vs.) işletim sistemi kurulum programı içerisinde de işletim sistemini kurmadan bölümleme işlemi yapılabilir. Bölümleme işlemi ile fiziksel bir sabit diski C:, D:, E: gibi sanal bölümler oluşturarak çok sayıda sabit disk varmış gibi kullanabiliriz.Disk bölme işlemi içerisinde bilgi olan sabit disklerde uygulanırken çok dikkatli olunmalı aksi takdirde içerisindeki bilgiler kaybolabilir.

Genel olarak işletim sistemlerinin 3 farklı kurulum şekli vardır. Bunlar;

 İlk Kurma:  

 Bir işletim sisteminin ilk defa bilgisayarımıza kurulması durumudur. Bilgisayar içerisinde hiçbir işletim sisteminin bulunmadığı, mevcut işletim sisteminin hasar görüp yeniden kurulması istenildiği veya mevcut işletim sisteminin silinerek yenisinin yüklenilmesi istenilen durumlarında gerçekleştirilen kurulum tipidir.

Yükseltme:

   Kullanılmakta olan bir işletim sisteminin üst versiyonlarından birisinin yüklenilmesi istenildiğinde gerçekleştirilen kurulum türüdür.

 Çift Açılma:

  İki veya daha fazla işletim sisteminin aynı bilgisayara kurulması istenilen durumlarda gerçekleştirilen kurulum tipidir.

Kurulum Tipleri

Biçimlendirme:


Yeni kurulacak sabit diskin bölümleme işleminden sonra içerisine veri kayıt edilebilmesi için   biçimlendirilmesi gerekir. Sabit diskler biçimlendirilmeden kullanılamaz.
Hem bölümleme hem biçimlendirme işlemleri sırasında sabit disklerde veri kaybına neden olmamak  için çok dikkatli olunmalıdır.
Komple bir diske veya herhangi bir disk bölümüne eğer biçimlendirme işlemi uygulanırsa içerisinde kayıtlı verilerin tümü kaybolur.

GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER

Sistem Geri Yükleme bilgisayarınızdaki sistem dosyalarında meydana gelen arızayı gidermek suretiyle geri yükleme noktasını belirlediğiniz zamana bilgisayarınızı sorunlardan arındırmak için yapılan geri yükleme işlemidir.

Windows serilerinin en önemli nimetlerinden biridir Sistem Geri Yükleme. Sistem Geri Yükleme sayesinde bilgisayarınızı sorunlardan fotmat işlemine gerek duymadan büyük ölçüde arındırabilirsiniz.

Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Sistem Geri Yükleme bu yolu izleyerek sistem geri yüklemeyi aktif hale getirebilirsiniz

Sistem Geri Yükleme

Kayıt Defteri

Regedit bir Registry Editörüdür yani Türkçe adı ile kayıt düzenleyicisi yada kayıt defteri denilmekte. Tüm Windows işletim sistemi ayarlarının tutulduğu büyük bir veritabanıdır ve Windows dizini içinde regedit.exe adı ile barınmaktadır.

Kayıt defteri Nedir ? 

 

Windows'ta bulunan donanım, programlar, kullanıcı profilleri ve önemli bilgileri içeren veritabanı'dır.

 

Kayıt Defteri Ne İşe Yarar ?

 

Sisteminizin çalışabilmesi, oturum açabilmeniz ve yüklü programların çalıştırabilmesi için kayıt defteri gereklidir.Sistem bir çok eylemde önce kayıt defterine bakar ve oradan aldığı bilgilere göre hareket eder.

© 2016 by IT SERVICES.  Proudly created with Wix.com

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle

Tebrikler! Mesajınız alındı.

bottom of page